Rinze is gek op wetter

mzl.gqyisoah.480x480-75

Eindelijk kunt u de Fryske applicaties (met mijn geanimeerde tekeningen) voor iPad of voor de andere tablets downloaden van Rinze de Kikkert. Hy is fansels gek op wetter. Mar hjoed leit Rinze sels foar in kikkert wol hiel faak yn ‘e plûmpert!

mzl.yevqutrp.480x480-75

Rinze is gek op wetter is in leuk en boartlik eboek foar beukers fol mei ynteraktive eleminten. It ferhaal kin troch in âlder foarlêzen wurde, mar it ferhaaltsje kin ek ôfspile wurde. Kon u het vorige niet goed lezen? Download dan de apps om het een beetje te leren.

Facsimile’s van Robbedoes en Kwabbernoot

Robbedoes en Kwabbernoot

Strips, twee gekartonneerde heruitgaven van de originele boeken (1947-1948) en een derde, met een kort verhaal van Robbedoes-avonturen, uitgebreid met veel informatie.
Het eerste “Robbedoes op avontuur” is getekend door Jijé die was de voorganger van de veel minder stijf tekenende Franquin. Deze laat in het tweede boek: “Robbedoes en Kwabbernoot” zien hoe briljant en soepel hij kan tekenen in inkt.
Het derde boek, een kortverhaal “Boeven op de kermis” dateert uit 1959 en verscheen als tweede verhaal in “Het nest van de Marsupilami’s”, het twaalfde album van Robbedoes en Kwabbernoot. Naast Robbedoes en Kwabbernoot zie je Spip, de Marsupilami en Guust op prachtige opnieuw ingekleurde platen naast de originele inkttekeningen en heel veel achtergrondinformatie over die periode bij uitgeverij Dupuis. Zie ook deze post over Jijé en Franquin.

Posted in OOK

Olympus E-PM1 met pannenkoeklens

Leeuwarden

Eigenlijk had ik het niet moeten doen, want ik heb helemaal geen geld maar het was zo’n mooie aanbieding van Camera Nu op Urk. Een Olympus Pen-mini systeemcamera met een superplatte 15 mm lens. Filmpje met een bespreking van de lens bekeken. Een jongen in Hongkong vond het eerst een lens van niks maar kreeg er steeds meer plezier in. De test van de camera opgezocht, prima ding. Mijn eerste digitale camera was een Olympus en mijn eerste spiegelreflex in de vorige eeuw ook. Voor het bedrag dat ik betaald heb was het misschien juist wel slim om het te kopen.

Posted in OOK

Anna en Ús Heit banners, posters en flyer

bannereaannaenusheit

Van Ravesteijn entertaiment heeft een musical met prachtige liedjes gemaakt over de Oranjes in Leeuwarden. Ik maakte een banner van twee meter hoog en een meter breed, een A0-poster, een A3-poster en nog een nieuwe flyer (A5).

Willem Lodewijk – door de Friezen “Us Heit” genoemd – werd in 1584 Stadhouder van Friesland. Hij huwde op 25 november 1587 zijn jeugdliefde en nichtje, Anna van Oranje. Ze betrokken het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden, ver weg van de familie. Na 425 jaar huwelijk stappen Willem en Anna uit hun portret. Ze spoken en nemen plaats aan een eettafel, tussen het publiek. Anna uit haar frustraties over haar eenzaamheid, hun liefde, de dood en de familie. Ze probeert na al die jaren te begrijpen wat er is gebeurd. Hier: reserveren.

gebonden-geïllustreerde-boeken-tip en een moord

gebondenillustreerd

Het raadsel van alles wat leeft – en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel. Helder en grappig door Jan Paul Schutten geschreven boek over biologie met heel veel lijntekeningen van Floor Rieder die aan linoleumsnedes doen denken. Met een linnen rug, een preeg en schitterend goud op snee. Voor nog geen 20 Euro, zie filmpje.
Tirol inferno geschreven door Annelies Verbeke met tekeningen van Klaas Verplancke. Ik wilde eerst een ander Vlaams boek kopen dat net zo duur was. Maar dat was zo dun en nog geen eens echt gebonden. Toen ik dit boek zag begon de twijfel. Dit is prachtig dik, gebonden, tekeningen in potlood, balpen, verf, collage op gewoon ruitjes- en kalkeerpapier. Gekke koppen in een skilift. Mooi in versvorm geschreven. Doen.
The Bird King and other sketches van Shaun Tan
Ben echt een fan, wat een goeie schetsen maakt die Tan, briljant. Mooi boekje ook, met rood linnen rug, elastiek en lint. Bijzonder want ik heb het gekocht in Machynlleth in Wales. Toen wij er waren, in oktober, hing er in het hele dorp een bedompte sfeer en overal roze linten. Een dikke week eerder was April Jones, een meisje van 5 verdwenen. Eind mei 2013 is bekend gemaakt dat ze is misbruikt, vermoord en in de rivier gegooid.

Posted in OOK

Nieuwe website online

Gisteravond deze nieuwe “Laurens Bontes met illustratie”-website online gezet. Daarmee had ik hulp nodig van meneer Meijer die veel verstand heeft van websites en hun structuur. De website is (door mij) gemaakt in WordPress in de vorm van weblogs in twee categorieën: WERK en OOK. Op WERK staan de posts over de illustraties en ontwerpen die ik gemaakt heb en op OOK staan de posts over de dingen die mij nog meer bezighouden. Veel lees- en kijkplezier want: zonder illustratie is het maar saai.

Lees Nederlandse boeken

oorlogsnamenlucht-906x288

Eind maart 2013 verscheen alweer de 6e druk van de prachtige roman “Oorlogsparadijs” van Nico Dros. Het boek gaat over een arts op het eiland Texel in de tweede wereldoorlog. Als je een beetje van Texel houdt en van goede Nederlandse boeken: ga het lezen!
De Libris literatuurprijs (en andere prijzen) gaat dit jaar naar “Dit zijn de namen” van de onvolprezen Tommy Wieringa. Het boek gaat over de vluchtelingen op hun helse tocht die hij de jongen, de vrouw, de lange man, de stroper en de Ethiopiër noemt. En over politiechef Pontus Beg die op zoek is naar zijn wortels. Dit boek kocht ik voor en las ik op mijn IPad, maar dan heb je niet echt het gevoel dat je het hebt.
Mensen uit België kunnen ook goed Nederlands schrijven. Erik Vlaminck is echt een “van bij ons”. Vorig jaar een lezing van hem gezien waar hij het eerste hoofdstuk van “Suikerspin” helemaal uit zijn hoofd voordroeg. De roman “Brandlucht gaat over een Vlaamse duivenmelker, zijn Nederlandse vrouw en hun “Canadese” dochter, met elk hun eigen “wortels-probleem”, in Canada en in Vlaanderen. Deze Vlaminck vind ik oprecht fantastisch Nederlands schrijven.

Posted in OOK

ABD, het Rinze de Kikkert Alfabet

Hangt er straks ook zo’n mooie grote Friese Rinze de Kikkert alfabet-poster op jullie kamertje? Voor uitgeverij Afûk (PraatmarFrysk en Heit en Mem) maakte ik een prachtige A2-poster met een tekening voor alle letters van het alfabet. In de Friese taal komen een paar letters niet voor aan het begin van een woord. Daar maakte ik mooie kunstwerken van. En let op, er komt ook nog een Rinze de kikkert-alfabet-app voor op de iPad en het digitale schoolbord!

kinderkamerrinze

Hinget der aanst ek sa’n moaie grutte Fryske Rinze de Kikkert alfabetposter by jimme op it keammerke? Foar útjouwerij Afûk (PraatmarFrysk en Heit en Mem) makke ik in prachtige A2-poster mei in tekening foar alle letters fan it alfabet. Yn de Fryske taal komme in pear letters net foar oan it begjin fan in wurd. Dêr makke ik moaie kunstwerken fan. En tink derom, der komt ek noch in Rinze de kikkert-alfabet-app foar op de iPad en it digitaal skoalboerd.