De dûns om it jild yn de Moanne

Er staan weer 4 tekeningen van me in het prachtige algemien-kultureel opinybled De Moanne. Wat is de Fryske kultuer toch mooi. Maar in “De dûns om it jild” het artikel van Bert de Jong kun je lezen dat je voor de instandhouding van financiële steun als cultuurmaker vaak lastige dansjes moet uitvoeren.

laurensbontesillustratie #bertdejong #demoanne #dûns #jild #dedûnsomitjild #december #ljouwert #kultuer #stipe

de Moanne

Illustraties & Vertellingen voor Bibliofielen

Het einde van het boek door Octave Uzanne. Jean Klare liet zien wat hij kan als ontwerper. Hij maakte de vorm van dit prachtige dubbele boek met preeg, goudopdruk, prachtig schutblad en druk op snee. En hij genereerde honderden afbeeldingen met AI die dezelfde tijdsgeest uitstraalden als de tijd waarin het eind van het boek in gedrukte vorm werd voorspeld. Acht van deze afbeeldingen heb ik illustratief aangepast om ze weer aanvaardbaar en passend in het verhaal te krijgen. AI maakt vooralsnog vaak van gezichten, ledematen, objecten en perspectief ronduit een bizar potje. Mensen maken soms prachtige boeken en gelukkig zijn er bibliofielen zoals die van Stichting De Roos die ze willen koesteren.

De vertaling van de originele Franse tekst (die aan de andere van dit boek is gedrukt) is van Tinus Derks , druk door Zwaan Lenoir, binding door Patist en uitgegeven in 175 genummerde exemplaren door stichting de Roos.

#laurensbontesillustratie #heteindevanhetboek #jeanklare #stichtingderoosuitgeverij #octaveuzanne #vertellingenvoorbibliofielen #bibliofieleuitgave #1895 #2023 #ljouwert #deventer #paris #utrecht

5 A5 Ansichtkaarten en 6 A6 Ansichtkaarten

De illustratiecursus 5 A5 Ansichtkaarten aan Kunstacademie Friesland is succesvol afgerond. Elke student heeft, binnen 6 lessen en thuis, 5 kaarten geïllustreerd met uiteenlopende illustratiematerialen en naar aanleiding van de 5 thema-titels:

Eerst verdwalen en dan thuiskomen
We maken er iets leuks van
Ik doe je nooit weg
Dans mee
Ik weet gewoon dat je er bent

Het resultaat is een prachtige persoonlijke bewaardoos met elk 50 gedrukte grote A5 Ansichtkaarten met de titels achterop. Het drukwerk is van Stipwerk in Leeuwarden en het idee, het ontwerp en de vormgeving van de illustratiedocent Laurens Bontes.
De muziek waarop de abstracte collage van “Dans mee” is gemaakt vindt je op Spotify: Teken-muziek-doos-LBi.

In februari start de illustratiecursus 6 A6 Ansichtkaarten, gegeven door dezelfde illustratiedocent. Houd de website van Kunstacademie Friesland in de gaten voor als je interesse hebt in het maken van 6 normaal formaat ansichtkaarten ( met andere titels) in 6 lessen en illustratie-huiswerk. Dan heb je 60 gedrukte ansichtkaarten in een kleiner doosje.

laurensbontesillustratie #illustratiecursus #kunstacademiefriesland #5a5ansichtkaarten #6a6ansichtkaarten #ljouwert