Maak je eigen prentenboek werd: Van storyboard tot boekillustraties

Kunstacademie Friesland, Leeuwarden. De prospectussen van de studenten van de illustratiecursus “Maak je eigen prentenboek” van eind 2022 en het eerste kwartaal van 2023 zijn weer klaar en gedrukt bij Stipwerk in Huizumwest. In het volgende filmpje zie je mij onhandig (met links) de proefdruk doorbladeren.

De namen van alle illustratiecursussen aan Kunstacademie zijn onlangs veranderd. Deze cursus heet nu niet meer “maak je eigen prentenboek” want er werden ook vaak ander geïllustreerde boeken gemaakt. In de cursus leer je hoe je voor “je eigen*” verhaal, idee of thema mooie illustraties kunt maken en hoe je die aan kunt leveren voor een boek. ( “je eigen” mag ook van iemand anders zijn waar je toestemming van hebt om dit te doen) Je leert op het formaat van je boek ( bijvoorbeeld: liggend staand of vierkant) eerst een storyboard te maken. Dit storyboard gebruik je voor de uitwerking van je boekillustraties. Je krijgt wat oefeningen met verschillende illustratietechnieken en materialen.

Na afloop van deze cursus is mijn taak als illustratiedocent nog niet klaar. Ik maak van het werk van alle studenten een gelamineerde prospectus met een voorkant van je boek en een spread op 4 pagina’s per student. Hier staan ook nog informatie, contactgegevens en een zelfportret op.

Deze cursus kun je waarschijnlijk in januari 2024 weer volgen. Op zaterdag 9 september 2024 is er weer een open dag voor meer informatie over de illustratiecursussen.

Geef je op als je een mooi boek wilt illustreren, een mooi prentenboek, geïllustreerde gedichten, een receptenboek, een beeldverhaal, een fantastisch avontuur of een familiegeschiedenis het kan allemaal.

@Kees Kloost: auteur Elbon Tes illustrator Laurens Bontes