naar huispagina
 
Dit weblog gaat over zaken die indirekt met mijn vak te maken hebben
   
 
 
 

25 december 2008
Leve het geluid, het woord, de herkenning en de liefde. Ik heb, van de dit jaar uitgebrachte langspeelalbums, een toptien samengesteld van persoonlijke favorieten. Sterk gekleurd door mijn gevoel en situatie.
Hieronder de officiële top tien van albums uit 2008:
* 10: Ane Brun - Changing Of The Seasons * Scandinavische schoonheid over wat het betekent om je druk te maken over het veranderen van de seizoenen
* 09: Peter Broderick – Home * Sfeer lijkt een beetje op Bon Iver, van Amerikaan die in Denemarken muziek maakt.
* 08: Beck - Modern Guilt * Na Odelay  een heel album van de artiest dat ik goed vind.
* 07: Matt Elliot - Howling Songs * Melancholische liederen met de smaak van bloed over de geesten van soldaten en de liefde
* 06: Joan As Police Woman – To Survive* Om te janken zo mooi is het overleven als je eenzaam bent
* 05: Machinefabriek & Jan Kleefstra – Piiptsjilling * Een gedicht in het fries met  gitaar en minimale elektronische muziek van Machinefabriek
* 04: The Dears – Missiles * Niet opzienbarend, wat minder theatraal, simpeler en eerlijker dan hun vorige album
* 03: Portishead – Third * Na jaren wachten een nieuw beetje ongemakkelijk album. Eerste intro zat dagen in mijn hoofd
* 02: Bonnie 'Prince' Billy - Lie Down In The Light * Het is okay alles komt hierop neer. Net zo goed als “the Letting Go”
* 01: Micah P. Hinson - Micah P. Hinson and the Red Empire Orchestra * Simpele maar prachtige songs uit de wensput van iemand met gevoel in zijn donder

 
 
 
 

Dit jaar luisterde ik erg vaak naar albums die mijn echte top drie vormen maar in 2007 uitkwamen.
* 3: Bon Iver - For Emma, Forever Ago * Prachtige muziek, gemaakt in een blokhut
* 2: Beirut - The Flying Club Cup * Het is lang geleden dat ik je heb zien lachen
* 1: Radiohead - In Rainbows * De soundtrack van mijn 2008

 
 
   
 
   
 
 
   
 
Foto van de maand december 2008
Quilt laten zien
De onderkant van de quilt aan de Oldehove. Deze foto, laat zien dat er zich een hele wereld onder de dekens afspeelt. Hij gaat over de donkere kant van relaties. De wind speelt met de aan elkaar genaaide lappendeken. Door een lange belichtingstijd worden delen van het geheel onduidelijker.
..
 
   
 

26 november 2008
Ik heb de designklassieker Billy gekocht en een Mudddus klaptafel, een Lack bijzettafeltje voor een tientje en een oranje Urban. Begin oktober ook al een paar dingen meegenomen. Maar er was, met het gezin, niet genoeg ruimte in de auto voor grote pakketten. Toen was de oranje Urban op en kocht ik een witte. Voordat ik vandaag ging keek ik op hun site of alles wat ik wilde op voorraad was in Groningen. Er was nog maar één Jorun deken, daar moest ik even naar zoeken. Veel opbergbakken, dozen en blikken gekocht. Toen ik alles naar de auto bracht zag ik nog een leuke met de hand geborduurde Grindtorp, ben nog maar een keer door de winkel gelopen. Allemaal voor de nieuwe studio. Ikea rules!

 
   
 

25 november 2008
Tot en met 29 maart is er in het Fries museum een tentoonstelling over quilts te zien. Kunst met een Q. Ik moest meteen denken aan het prachtige Blankets (in het Nederlands: Dekens van sneeuw) de grafische roman van Graig Thompson over een jongen die van zijn eerste liefde een mooie warme zelfgemaakte quilt krijgt. Bij elk lapje stof op een quilt vermoed je het begin of einde van een verhaal. Liefde, herinnering, troost maar vooral warmte. Honderden mensen hebben aan een enorme kleurige quilt gewerkt die een paar dagen de stokoude koude Oldehove warm hield. Gelukkig heb ik foto’s gemaakt, waarop je de liefde voor het maken een klein beetje kunt zien.

 
   
 

14 november 2008
De laatste tijd kan ik niet genoeg krijgen van de troost die de muziek van Micah Paul Hinson me biedt. Het is zoals toen ik vroeger op mijn brommer naar de waddenzee ging en kijkend achter de dijk, in de grijze modder en de witte lucht de frisse schoonheid van de troost herkende. In de nieuwsbrief van Plato las ik dat ze het nieuwe album ”Micah P. Hinson – And The Red Empire Orchestra” de hele dag draaiden in de winkel. De mooiste plaat van het jaar? Luister, of kijk eens naar dit intieme filmpje en wacht tot hij gaat zingen.

 
   
 

Foto van de maand november 2008
Dood van een liefdesleven
Ooit is er iemand geweest die van de botten op deze foto, gemaakt in het Fries museum, heeft gehouden. Misschien hield de vrouw die dit skelet was ook van iemand. Dat hield in ieder geval op bij haar dood maar het kan ook eerder. In dat geval zou ze voor haar dood al een beetje zijn gestorven. De lijm in haar botten en de liefde in haar hart zijn opgedroogd.

 
   
 
Foto van de maand oktober 2008
Ruggewei
Op weg naar de fototentoonstelling Exposuretime (zie hieronder) stonden mijn zoon, een vriendje en ik voor het stoplicht achter deze vrouw die ooit een gewei op haar rug heeft laten tatoeëren.
 
   
 

28 september 2008
Noorderlicht heet de fotomanifestatie die nog tot 26 oktober in Leeuwarden is te zien. Bij de opening zag ik de meeste nostalgische Oostblok foto’s in het Fries Museum. Op een ervan staat een stadsgezicht en wat mij daarop trof was de grijze sneeuw op straat. In diverse galeries en gebouwen in de stad zijn andere gratis toegankelijke foto-exposities te bekijken. Twee keer het eindexamenwerk van de Fotoacademie Amsterdam bekeken. In het weekend is Exposuretime te zien in het prachtige oude pakhuis Hartelust aan de Romkeslaan nr.11. Je kunt er praten met fotografen en krijgt een mooi boekje.

 
   
 

21 september 2008
Ik wil u met schoonheid van geluid iets te laten meemaken dat u anders kan laten voelen. Zach Condon, een jongen van begin twintig uit New York maakt muziek met invloed van Oost-Europese zigeunermuziek dat rechtstreeks uit zijn eeuwenoude hart lijkt te komen. Bekijk de prachtige filmpjes de live in huis en op straat gespeelde nummers van “The Flying Cup Club”-album. Als u op een van deze fotootjes klikt voelt u de band Beirut misschien ook!

 
   
 

Foto van de maand september 2008
Strand of strond
Mensen uit Noordholland zeggen strond als ze strand bedoelen. Op deze foto zie je zeewier en troep die achtergelaten is door o.a. het Wadwater op het strand van Harlingen. Bij mooi weer en laag water ruikt het daar echt niet fris.

 
   
 

23 augustus 2008
Weer eens een cd gekocht, sinds tijden: “Monkey, journey to the west”. Een Chinees opera project met  krankzinnige muziek van Robert Albarn de zanger van Blur, The Gorillaz en The good the bad and the Queen. Ik zag een klein jaar geleden op de BBC in een documentaire over de totstandkoming van deze versie van dit kungfu sprookje uit de chinese literatuur. In de opvoering is veel acrobatiek te zien en prachtige kostuum en decorontwerpen van illustrator Jamie Hewlett. Maar dat hoor je allemaal niet op de cd want het is in het Chinees. Er staan mooie toegankelijke nummers op maar bij de meesten moet je even doorbijten.

 
   
 
Foto van de maand augustus 2008
De jongens van Bontes
Dit is de Slufter op Texel. Een prachtig gebied waar het gekwetter van vogels af en toe werd afgewisseld door het geschater van de jongens van Bontes.
 
   
 

2 en 3 augustus 2008 weekend
Bijna elk jaar ga ik naar Deventer om, met vrienden, schrijvers in het echt te zien op het Tuinfeest. In de mooie tuinen rond het Bouwkunde theater dragen dichters voor uit eigen werk. Dit jaar zag ik o.a.,Judith Herzberg, Bernlef en Gerrit Komrij. Maar vooral Adriaan van Dis en alweer Simon Vinkenoog vielen op door hun geweldige podiumperformance. Op zondag kilometers boekenmarkt die je eraan herinneren dat je eigenlijk beter zou kunnen opruimen dan nog meer kopen en toch doen.

 
   
 
18 juli t/m 1 augustus vakantie 2008
Het weer was in ieder geval fantastisch op vakantie, heb vier zandsculpturen op het strand gemaakt omdat ik niet alleen maar in de zon wil liggen. Eerst een grote bult maken en dan kijken wat ik eruit schep. Af en toe een verfrissende duik in zee. Leuke reacties van andere badgasten en mensen die geïnspireerd zelf aan de slag gaan. Foto’s van de sculpturen en andere dingen op Texel staan op mijn flickr pagina’s.
 
   
 

1 juli 2008
Het is prachtig weer en ik geniet met een paar goede kennissen van het mooiste openluchtconcert van de beste band, die volgens mij steeds beter wordt. 2 uur lang 25 nummers in Amsterdam, op het Westergasfabriek terrein samen met 17999 anderen met live kippenvel door de trillende lucht van Radiohead. Een dag later zit ik thuis nog na te genieten. Ik bekijk de recensie zoek de stiekeme filmpjes op Youtube en de foto’s op Flickr en gooi er zelf ook drie op.

 
   
 

Foto van de maand juli 2008
Model spoorbaan
De beste manier om een foto te maken die je bewerkt om dingen er als een miniatuurmodel uit te laten zien (U kunt het ook met de techniek: “tilt shift”) is door hem vanaf een hoog standpunt te nemen. Vanuit vogelperspectief, het liefst met gebouwen, auto’s en mensen erop. Deze nam ik vanaf het Stephenson viaduct in Leeuwarden en als die nog iets hoger was geweest zou het trucje nog beter gelukt zijn. Op mijn flickr nog een poging vanaf de te lage trappen van het gerechtsgebouw en ik heb nog een stadionfoto van iemand anders bewerkt.

 
   
 

25 juni 2008
Filmtip: “No country for old men” van de Coen broers uit de VS. Het verhaal speelt in Texas en gaat over drie mannen (een goede, een hele slechte en een wetsdienaar) die achter elkaar aanzitten voor een tas met geld en een fiks aantal moorden. Het verhaal is eigenlijk niet zo bijzonder, wel de briljante manier waarop het verteld wordt, doodeng maar prachtig. Nog één: “Be kind rewind” van Michel Gondry. Man wist alle banden in de videotheek waar zijn vriend op past omdat hij gemagnetiseerd is door een elektriciteitscentrale. Ze maken de films opnieuw met zichzelf, karton en plakband en noemen de korte filmpjes de “Sweded” versies (uit Zweden). Sweding” is door de gekke fransman Gondry een cult op internet geworden. Zoek de versie van je eigen favoriete Sweded film!

 
   
 

21 juni 2008
Wat zit er in het pakje dat vandaag werd bezorgt? Het is de doos van de eerste serie van Heimat van Edgar Reitz (foto) uit 1984. Deze vakantie gaan we o.a. naar het dorp Schabbach in de Hünsruck waar deze 940 minuten durende familiekroniek zich afspeelt. Ik kreeg de box omdat ik nog een jaar lid bleef van het filmtijdschrift “Filmvalley” (voorheen: ”DVDvalley”) Elf keer per jaar krijg ik van hen een prima glossy over de meest uiteenlopende bioscoop- en DVD-releases en een mooie DVD. Als ik die van de komende maand al heb of niet wil kan ik binnen twee weken een ander uitzoeken en ik mag volgend jaar weer een abonnementscadeau uitzoeken als ik lid blijf. Dat doe ik!

 
   
 

Foto van de maand juni 2008
Boslicht
De zon scheen fel maar kwam niet door het bladerdak van een grote Beuk. Op één plek lukte het wel. Op de dorre bladeren op de grond was een rondje  licht te zien dat de bodem verwarmde. Ik maakte de foto maar zag pas op de computer hoe die mij in al zijn simpelheid intrigeerde.
Ik heb de foto op 50x70 cm af laten drukken voor in een lijst aan de muur, maar die was iets te donker in de schaduwpartij. Fotograaf Martin Hulsinga heeft toen proefstroken gemaakt en de foto nog een keer goed afgedrukt.

 
   
 

21 mei 2008
De laatste tijd heb ik een aantal mooie strips of graphic novels gekregen en aangeschaft. “Kaas” kreeg ik van een kennis. Een bewerking van het boek van Willem Elsschot door Dick Matena. (Ik ga het lezen als ik de prachtige vuistdikke gewone roman “Het lot van de familie Meyer” van Charles Lewinsky uit heb.) Een cadeau waarvan de haren op mijn rug recht overeind gaan staan is "Black Hole" de strip van Charles Burnes. Dit prachtige sfeervolle, in zwart-wit getekende verhaal over een seksueel overdraagbare ziekte onder teenagers in Seattle, wordt in 2010 waarschijnlijk verfilmd door David Fincher. "Exit Wounds" kocht ik bij Donner in Rotterdam. Een bijzondere Israëlische graphic novel, over de zoektocht naar een man die na een bomaanslag op een busstation is verdwenen, is geschreven en getekend in een simpele heldere lijn door mevrouw Rutu Modan. Bedankt voor de mooie verhalen!

 
   
 

20 mei 2008
Je kunt een heleboel getekende plaatje achter elkaar bekijken in een stripverhaal. De strips waarin ik ben geïnterresseerd bekijk ik de laatste tijd o.a. via de uitgebreide Belgische website stripspeciaalzaak (tip van Aha-kennis). Als je een heleboel  tekeningen achter elkaar bekijkt, die opeenvolgend niet veel van elkaar verschillen, zie je een animatie. Bekijk een filmpje van striptekenaar Chris Ware en het te gekke "Muto"van dwaze kunstenaar BLU (blog) die op muren en glazen tekent.

 
   
 

3 mei 2008
Ik ben gevraagd door een kennis of ik ook op Hyves zat. Ik zat al op Flickr maar dat snapte ik niet helemaal (...maakt gebruik van tagging om een niet-hiërarchische classificering mogelijk te maken (Wikipedia)), Hyves kon er ook nog wel bij. De sites werken allebei met een yahoo-account. Door Hyves snapte ik Flickr beter. Als je niet weet wat het is klinkt Hyves als een ziekte en Flickr vind ik ook een rare naam. Op Flickr kan je je plaatjes zetten en op Hyves je vrienden om contact te hebben en om ze wie, hoe en wat te laten zien. Vind je het leuk om mijn nieuwe foto’s te bekijken of mijn vriend te worden? Ga dan ook eens Hyven of Flickr’n!

 
   
 

Foto van de maand mei 2008
Kersenbloesem en bij
Het duurt altijd maar een weekje en er zijn Japanners die er een moord voor doen; kersenbloesem. De bijtjes zijn druk nectar aan het verzamelen uit één van de grootste en mooiste bossen bloemen ooit. Nu genieten want voor je het weet liggen alle witte bloemblaadjes op het gras en terras onder mijn boom. In juni kunnen we dan pas weer genieten; eerst van zijn kersen en daarna van zijn jam.

 
   
 
27 april 2008
Eindelijk heb ik ze gezien. De doeken van Lucian Freud. Volgens de folder van het Gemeente museum, wereldberoemde, niets verhullende, indrukwekkende en zeer persoonlijke schilderijen van de genadeloze werkelijkheid in het eerste Nederlandse retrospectief. De naakte schoonheid van hangbuiken, rimpels, wallen, onderkinnen en plooien. Volgens mij zijn het prachtige rake kwastvegen afgewisseld met vloekend zoekende verfkorsten in een vreemd perspectief. Nog een maandje is deze mooie rauwe wereld te beleven. Fascinerende portretten van familie tot beroemdheden maar ook van paarden en planten gezien door de ogen en het brein van een echte kunstenaar.
 
   
 
22 april 2008
Illustratoren zijn vaak saaie mensen. Blijkbaar zijn er wel soortgenoten (vaak jonge mensen zonder vermoeide blik en bij voorkeur met een frisse boezem) die hun werk en zichzelf makkelijk en zonder schroom aan de man brengen.
Als illustratiekennissen zeggen hoe zij acquisitie doen, klinkt het allemaal logisch. Maar in tijden van weinig werk kan ik me er nog steeds moeilijk toe zetten om de boer op te gaan. Bij voorbaat wordt ik chagrijnig van mijn eigen schijterigheid om klanten te benaderen en te zeggen hoe goed ik kan tekenen en kleuren. Wellicht kan ‘How to be an illustrator’ uitkomst bieden. Eindelijk een boek over hoe je met de problemen die je als illustrator tegenkomt kunt omgaan. Lezen en opdrachtgevers zoeken!
 
   
 

19 april 2008
Van de eerste foto’s die ik met mijn nieuwe camera maakte heb ik met het programma iPhoto van Apple een paar kleine fotoboekjes laten afdrukken.
Ze zijn wel klein (6,7 bij 8,9 cm) en duur (met verzendkosten 20 euro per drie) en de foto’s in het boekje waren iets te donker. Volgende keer laat ik een groter boek met harde kaft en stofomslag met foto’s van illustratiewerk erin afdrukken. De gewone foto’s gaan gewoon weer op losse bladen in een Hema-ringband.

 
   
 

12 april 2008
Van vier tot vijf was de presentatie van het boek “De Fergetten Oarloch” in de kantine van het Verzetsmuseum in Leeuwarden. Ik heb foto’s gemaakt, even met schrijfster Jaitsche Wassenaar gesproken en kreeg nog een mooie bos bloemen van de uitgever.

 
   
 
12 april 2008
Vandaag kreeg ik mijn derde unieke Freitag product, een Dallas portemonnee, thuisgestuurd. Na een paar keer ronddraaien had ik er een uitgezocht en besteld op de site. Nu kijken of iets van vrachtwagenzeil langer meegaat dan leer. De tassen en de fabriek van het Zwitserse Freitag zag ik laatst in een onderhoudende documentaire over het “saaie” maar doeltreffende font de Helvetica. Wie ook maar een beetje geïnteresseerd is in grafisch ontwerp en typografie zou die film moeten zien.
 
   
 

Foto van de maand april 2008
In auto op Urk na hagelbui
Toen ik mijn D60 had geruild heb ik in de auto al een paar foto’s gemaakt om het nieuwe toestel te testen. Ik zat net op tijd in de auto op de parkeerplaats voor de winkel, want er kwam net een hagelbui over. Als je met de muis over de foto hiernaast heengaat kan je zien wat hij voorstelt. Natuurlijk heb ik meer foto’s gemaakt met mijn nieuwe toestel, een paar zie je hier.

 
   
 

28 maart 2008
Ik, Laurens Bontes, wil u elke maand een email sturen over mijn illustraties en website. Eigenlijk gewoon een plaatje. Stelt u dit niet of juist wel op prijs meld u dan aan of af via de volgende link: stuur dan even een mailtje.
Denk er maar eens over na : “Zonder illustratie is het maar saai!”

 
   
 

25 maart 2008
Ik ben nu al een tijdje verslaafd aan FFFFOUND. Op de website van deze vakbroeders kun je allerlei foto’s en plaatjes bekijken. De afbeeldingen gaan over illustratie, grafisch ontwerp, architectuur, fotografie en kunst. Elke dag ga ik kijken naar de mooie, leuke, lieve, maar ook enge, lelijke en nare plaatjes. De besten verzamel ik in mappen van 777 stuks. Niet verder vertellen want daar krijgt iedereen maar inspiratie van!

 
   
 

14 maart 2008
Een week na mijn oude camera kocht ik mijn eerste digitale spiegelreflex camera, de Nikon D60 met VR lens. Een winkel op Urk kon hem leveren met garantie en handleiding van Nikon Nederland. Daar had ik wel 20 euro (prijsverschil met de concurrentie op internet, met bezorgingskosten en provisiekosten voor de betaling met creditcard) en een autorit voor over. Na het weekend bleek dat ze de prijs met 20 euro hadden laten zakken. Ik zond een (boze) email, met het verzoek om het verschil in prijs op mijn rekening te storten en dat deden ze “gewoon”. Diezelfde avond ontdekte ik een paar zogenaamde “hot pixels” op de sensor. Woensdag weer naar Cameranu.nl op Urk om te ruilen. Goede service in mooie winkel.

 
   
 

6 maart 2008 (Camera verkocht)
De  Canon G5 is via Marktplaats verkocht. Aan een kapitein van een veerboot, die voorheen een garnalenboot had en het Wad op zijn duimpje kent. Hij gaat samen met zijn vrouw een reis maken naar Canada en daar hadden ze een goed digitaal fototoestel  voor nodig. Het geld dat ik kreeg investeer ik in een nieuw toestel.

 
   
 

Foto van de maand maart 2008
Remi praat
Soms lijkt het net alsof onze kat Remi iets tegen ons zegt. Op deze foto kun je goed zien dat hij dat doet, ik weet niet meer of hij antwoord gaf op een vraag of zelf een opmerking plaatste over de strakgelapte ramen. Remi heeft nog maar één hele hoektand en deze is mooi te zien.

 
   
 

2 maart 2008 (Camera te koop)
Ik heb vaak een klein cameraatje bij me waarmee ik fotootjes maak van dingen die mij opvallen.  Maar ik heb ook een grotere camera die te groot is om even in je zak te steken maar serieus genoeg om mooie foto’s mee te maken (fvdm februari). Een prachtige 5 megapixel kleinbeeldcamera met draaibare lcd- scherm en vele fotografische instelmogelijkheden. Mijn Canon Powershot G5 (link:specificaties en uitgebreide test) is te koop, voor 175 euro. Je krijgt er een Compactflash geheugenkaart van 32 en 256 mb., software, Engelse handleiding, aankoopbewijs, afstandbediening, oplaadkabel, usb-kabel, televisiekabel, nekband, lensdop, een extra batterij en een handige cameratas bij ! Interesse? (contact)

 
     
 
29 februari 2008
Kees Kloost heeft een eigen website, ik heb de domeinnaam keeskloost.nl geclaimd!
 
   
 

1 februari 2008
Vanaf 16 februari tot 8 juni is er een expositie van de prachtige Duits Britse rauw realistische portretschilder Lucian Freud (1922) in het Gemeentemuseum Den Haag. Normaal hangt er in Nederland maar één van zijn doeken, in het Scheringa Museum voor Realisme. Gaan we ook eens bekijken. Bij Taschen kun je voor onder een tientje een mooi boekje uit de “Basic Art” serie kopen over deze schilder.

 
   
 

Foto van de maand februari 2008
Ontspan u!
Deze foto is genomen in Drenthe in het Sterrenbos bij Frederiksoord op een zondag tijdens een regenachtig mannenweekend. Met twee kennissen verbleef ik in het Chalet van mijn ouders.

 
   
 

30 januari 2008
Mijn schoudertas, moet functioneel, stevig en tegen de regen zijn. Een tas met karakter. Bij sommige tassen kun je alleen combineren met onderdelen van gekleurd nieuw vrachtwagenzeil. Maar dat idee is gejat van de Freitag broers uit Zwitserland. In de jaren negentig bedachten deze grafisch ontwerpers uit Zürich een tas van materiaal dat minstens vijf jaar op de wegen heeft rondgereden. Dus echt gebruikte vrachtwagenzeil, fietsbinnenbanden en veiligheidsriemen. Bij Freitag is er geen één tas hetzelfde en je moet echt kiezen welk model en combinatie er bij je past, ze ruiken zelfs verschillend. Deze heb ik gekocht op een woensdag bij van der Velde in Sneek samen met het boek over de Freitag-producten. Dat van mij is vernoemd naar een tv-serie!

 
   
 

11 januari 2008
Onze Nilfisk GM 400 ging na 11 jaar kapot. Uiteindelijk kwam ik bij een onderdeelwinkel (TDC) waar een vriendelijke verkoper mij goede stofzuigerinformatie gaf.
Men denkt onterecht dat stofzuigers met een hoge motorwattage (+2000 watt) beter zijn. Bij gewone modellen zit de motor achter de stofzak, zodat het stof eerst tegen de motor wordt aanzogen, waardoor de zuigkracht afneemt als de zak voller raakt. Er wordt hooguit 400 watt gebruikt om te zuigen, de rest is energieverlies.
Bij onze nieuwe Henry Numatic zit de motor
(1200 watt) in de bolhoed boven de rode bak met de grote stofzak (9 liter). Hierdoor blijft het zuigvermogen hoog en gelijk, de motor gaat langer mee en hij is beter voor het milieu (stofzak en stroomverbruik is veel voordeliger). Henry woont in de kast onder de trap.

 
   
 
5 januari 2008
Het is prettig om te weten dat iemand die je bewondert zelf vaak heel erg twijfelt aan zijn kunnen. Chris Ware scheldt zichzelf de huid vol bij de schetsen en aan-tekeningen in zijn twee prachtige schetsboeken. Zoals: “My sketchbook blows... More overdrawn objects... basically  I’m just full of shit ...  Draw more asshole... Jezus Christ, I need to learn how to draw! ... What am I doing?...” Het tweede deel van de ‘Acme Novelty Datebook’ is in Leeuwarden te koop bij de sfeervolle kleine boekhandel  Aha in de Klokstraat  op nummer 12 . Caspar Oosterbaan heeft nog veel meer graphic novels van Ware liggen en van Robert Crumb en Daniel Clowes en veel meer prachtige strips. Het liefst zou hij ze allemaal zelf houden.

 
     
 

1 januari 2008
Gelukkig nieuwjaar!
Nieuwjaarskaartje met modern droste-effect. Bij de Oldehove staat trouwens helemaal niet zo'n Mupi.

 
   
 
Foto van de maand januari 2008
Men vangt meer vliegen met een lepel stroop
..dan met een vat azijn. Degene die het pandje op de foto huurde moet wel een enorme azijnpisser geweest zijn, was in ieder geval een grootverbruiker. Ik heb deze foto bewerkt door de naam en het webadres van de bedrijfsmakelaar van de poster te halen.
 
   
 

30 december 2007
De winnaar van de VPRO cover1-wedstrijd 2008 is Merel Brouns. Subtiel hoor (saai)! Deze sprong er volgens de jury direkt uit. “IJzersterk hoe zij met één serpentine ‘vrolijk’ aan ‘wetenschap’ wist te koppelen. De beste inzendingen over al die harde science kwamen van vrouwen”, vond de jury! U kunt de ontwerpen van de winnares en die van de overige 244 losers op de VPRO-site bekijken. Die van mij staat op de eerste pagina, tweede rijtje en dan de zesde (bontes_laurens).

 
     
 

6 december 2007
De opdracht voor de VPRO coverwedstrijd, (met als hoofdprijs de plaatsing van het winnende ontwerp op de cover van de eerste gids van komend jaar) luidde: De vrolijke wetenschap. Maandag 3 december om een uur of 10 ’s ochtends stuurde ik mijn ontwerp per email naar de vpro redactie. (6 december was de uiterste inzenddatum) Ik schrok toen ik gisteren de nieuwe VPRO-gids zag. Op de voorkant stond een illustratie van Peter van Dongen over de wetenschapsquiz. Waarom in godsnaam een cover over de wetenschapsquiz 2007 als ze over een paar weken een cover over "de vrolijke wetenschap" willen plaatsen? Zijn mijn kansen verkeken omdat er toevallige overeenkomsten zijn? (Zoek de verschillen!)

 
     
     
 

Ga naar het kladblog van het vorige jaar: 2007

naar huispagina
 
 
Sluit dit venster