Televisie
 
Het bevlogen ver zien
 
 
Dorus / Mounties
 
Buch / Klootwijk
 
testbeeld(meisje) BBC
 

Het eerste dat ik in kleur op de tv zag, was een aflevering van de Mounties. Iedereen keek hooguit een paar uur per dag naar 2 Nederlandse zenders. Het favoriete tv-fragment van alle Nederlanders was Dorus met een meisje dat Poesiemauw zong. Nu hebben we, 24 uur per dag, 30 zenders.
Af en toe wil ik iets goeds zien op de televisie, van reclame ga ik zappen. Bij de commerciële zenders denken ze dat kijkers genoegen nemen met soapacteurs die de reclames met reclame aan elkaar praten. Ik wil bevlogen programma’s zien, actualiteiten, kunst- en praatprogramma’s, goed geschreven en geacteerde series, woonprogramma’s, documentaires. Ik wil lachen, ontroerd raken, verbaast zijn. Tv kan me boeien door de kennis of het enthousiasme van de maker. Boudewijn Buch maakte mooie reistelevisie over een dodo botje. Wouter Klootwijk maakt poëtische programma’s over vis en consumentenproducten. Op de BBC kunnen gewone mensen mij vaak enthousiast maken, over een onderwerp dat mij normaal gesproken aan mijn reet roest. Op de Nederlandse kanalen zie je iedereen die met zijn kop op tv wil en niets te vertellen heeft.
Mijn norm voor een goede situatie komedie (sitcom) zijn alle 169 afleveringen van Seinfeld. Vier hoofdpersonages relativeren alle denkbare onderwerpen en situaties. In 2006 ontdekte ik de komische serie, Arrested Development. Over de welgestelde, emotioneel en gedragsmatig disfunctionele familie Blunt. Op de BBC keek ik naar de serie, Live On Mars. Rechercheur Sam Tyler raakt in coma en ontwaakt als politieman in 1973. Soms hoort hij via de radio of tv in 1973 geluiden of gesprekken van zijn toestand in 2006. Zo staat opeens het testbeeldmeisje van de BBC naast zijn opklapbed om hem informatie te geven. Dit jaar ga ik weer kijken.

Life on Mars : (KLIK)
Seinfeld : (KLIK)
Klootwijk : (KLIK)
Nieuwe culturele omroep : (KLIK)
Televisiemuseum : (KLIK)

 
Seinfeld
 
Arrested development
 
Life on Mars
 
Laurens Bontes
zingt, vecht, huilt, bidt, lacht, werkt en bewondert
7 januari 2007
 
Sluit dit venster